2018-03-07

2018-02-26

2018-02-20

Koncertek

Boros Mihály 9.A osztályos zongorista diákunk ismét fellépésekkel teli időszakot tudhat maga mögött: több koncerten lépett fel a Kodály Központban,többek között a Maestro Solti Karmesterversenyen,  a PTE 650 éves évfordulóján, közös koncertet adott Bogányi Gergellyel a MÜPA-ban, szólókoncertet adott Budapesten a Bartók Béla Emlékházban. 

​

Emlékezetes fellépései voltak Kecskeméten, Zalaegerszegen, Véménden, Franciaországban, Brazíliában, és természetesen iskolánkban is. Most Müncheni Zeneakadémiai fellépésére készül.

​

Felkészítő tanára Megyimóreczné Schmidt Ildikó.

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

Éremeső Szerbiában

2018.február 15-17. között Szerbiában a Femus Nemzetközi Fúvószenei Versenyen klarinét tanszakunk kilenc tanítványa indult, mindenki kiemelkedően szerepelt, valamennyi diákunk díjat nyert. 

​

Sterner András és Nagy Zoltán Ferenc 1.díjat,

Lichtmesz Éva, Raposa Kíra, Tóth Mónika és Szennai Mózes 2.díjat,

Berg Kiara, Savanya Janka és Kathi András 3.díjat nyert.

​

Tanáraik Radics Miroslav és Laduver Mihály, zongorán közreműködött Sárközy Zoltán.

Gratulálunk a népes csapatnak!

Zeneművészeti Képzés

Erdélyben – Határtalanul

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

7624 Pécs, Radnics utca 9.

Email-cím: iskola@pecsimuveszeti.hu

Telefon: (72) 517-950

A Határtalanul pályázat keretein belül megvalósult utazáson felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Ha ez a program nincs, akkor nem tudtunk volna elutazni Erdélybe, ahol megnézhettük Arany János szülőházát, Kolozsvár nevezetességeit, egyetemeit, és a marosvásárhelyi Szín- és Bábművészeti Egyetem képzéseit.   Tovább ››

Dráma Tagozat

Fotó: Cseri László

Mindannyiunkat megdöbbentett a hír, hogy iskolánk volt tanára, kollégánk, sokunk mentora Gellér B. István Munkácsy-díjas képzőművész nincs többé közöttünk.

Brúnó 1984-től 2013-ig iskolánk grafikatanára volt. Meghatározó karaktere, formálója volt a grafikaképzésnek, ezáltal számos grafikus és képzőművész pályájának elindítója, támogatója. Emellett országos hírű alkotó, kitűnő, termékeny és sokoldalú művész. Kevés olyan vizuális művészeti terület van, amelyben ne hozott volna létre maradandót, példát állítva ezzel mindannyiunknak, akik elismerték és tisztelték.

Gellér B. István 1967-1971 között a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-rajz szakos hallgatója volt. A főiskolán kívül, Martyn Ferencnél tanult. 1968 óta volt rendszeresen kiállító művész. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű, ritmikus, forma- és színviszonylatokkal foglalkozó grafikai lapok, festmények, kerámiaszobrok és installációk. 1973-ban Galántai György, Erdély Miklós, Najmányi László, Szentjóby Tamás, és Jovánovics György társaságában tagja volt a balatonboglári ellenzéki művészcsoportnak.

1978-tól eltávolodott a személytelen művészi gondolkodásmódtól. Egyéni mitológiát talált ki, egy nem létező ősi kultúra, a „Növekvő Város” archeológiai feltárása, néprajzi, kultúrtörténeti, kulturális antropológiai feldolgozása által. E kvázi-régészeti kutatás során a művész, illetve annak régész alteregója megteremti a „Város” archaikus társadalmának fiktív írásbeliségét, szokásait, kultuszait. A feltárás eredményeit szobrokban, festményekben objektekben, installációkban, fotón, videón dokumentálta, a megfejtett szövegeket közreadta. 

1987-ben Párizsban, 1990–1991 között Budapesten, 1991-ben Rómában, 1995-ben pedig Salzburgban volt ösztöndíjas.

Gellér B. István 71 éves volt.

Temetésével kapcsolatban a család kérésére az alábbi információt adjuk közre:

​

„Gellér B. István Munkácsy-díjas képzőművész, művésztanár temetésére – végakaratának megfelelően – szűk, családi körben kerül sok. A barátok, tisztelők, egykori tanítványok és munkatársak számára a család a közeljövőben megemlékezést szervez, melynek időpontjáról és helyszínéről a későbbiekben adnak tájékoztatást.”

2018-02-11

Siker a X. Országos Zenekari Versenyen

Szenzációs eredményt ért el iskolánk fúvószenekara a X.Országos Zenekari Versenyen Budapesten.Az erős mezőnyben 2. díjat nyert a Pécsi Művészeti Symphonic Band, Szilágyi Lajos karmester vezetésével. 

​

Gratulálunk, köszönjük Tanárúr, köszönjük diákok, nagyszerű élmény volt! 

​

Gratulálunk a szervezőknek és a többi zenekarnak is!

Zeneművészeti Képzés

2018-01-23

Véget ért januári mesterkurzusunk 

a táncművészeti képzésen

Táncművészeti képzésünk növendékei az idei évet mesterkurzussal indították. 

Meghívott vendégtanáraink voltak: Nemes Zsófia a budapesti PR-Evolution Dance Company vezetője és állandó koreográfusa, Nagy Írisz Harangozó-díjas táncművész a Pécsi Balett magántáncosa, valamint Túri Lajos egykori növendékünk, ki napjainkban számos koreográfiát készít tévés produkciók számára, illetve különböző nagysikerű musical darabokban vállal koreográfusi szerepet az ország vezető színházaiban.

A koreográfiai műhelymunkák eredményei hamarosan megtekinthetők, 2018.május 28-án a végzős évfolyam tanulmányait lezáró vizsgakoncerten."

Táncművészeti Képzés

2018-01-23

Zenei versenyeredmények

A 2018. január 14-20. között Ljubljanában megrendezett Nemzetközi Emona fesztiválon fuvola tanszakunk hat növendéke indult. A 2. korcsoportban Hégely Nóra 9.a bronz fokozatot, Szép Alfréd 9.a ezüst fokozatot ért el. A 3. korcsoportban Völgyi Boglárka 9.a és Kiss Viktória 10.a ezüst fokozatot nyert. 

A 4. korcsoportban induló Bunyik Rebecca 11.a és Szentgyörgyváry Albert 12. a szintén ezüst díjban részesültek. 

Felkészítő tanáraik: Szeléndi Zsuzsanna, Huszár Eszter, Arnóthné Papp Ildikó. Zongorán közreműködött Tadej Horvat

​

Ugyanezen a versenyen a szaxofonosaink is szép eredményt értek el, Tóth Kristóf és Notheisz Krisztián a 4.korcsoportban bronz minősítést nyertek. Kiválóan szerepelt, de ezúttal helyezést nem ért el Somogyvári Arnold.

Tanáruk Szendrői Zsuzsanna, zongorán közreműködött Forgó György

​

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

2018-01-11

Meghalt Kismányoki Károly grafikus, fotós, filmes, képzőművész, aki iskolánk növendéke volt 1958-1962 között.

Alapító tagja volt Pécsi Műhelynek ahol Ficzek Ferenccel az elsők között hozott létre tájakciókat Magyarországon. Művészetében az újkonstruktivizmustól a konceptualizmus felé haladt. A kezdetektől fotózott, később filmmel és animációval foglalkozott.

1979-től a Pannónia Filmstúdió animációs filmrendezője.

1992-től a Pécsi Városi Televízió igazgató-főszerkesztője.

Az utóbbi években nagy igénnyel és odafigyeléssel dokumentálta a város kulturális eseményeit, tereinek, épületeinek változásait. 

74 éves volt.

Képző- és Iparművészeti Képzés

2017-12-21

Szép eredmények a Szent-Györgyi 

Tanulmányi Versenyen

A Szegedi Tudományegyetem által rendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet 2017. december 7-8- án rendeztek, iskolánk két csapattal vett részt. A verseny témája: „Szent-Györgyi és munkássága, valamint a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között ”. Az „Alkotók” csapat: Sólya Anna, Nemes Bulle Johanna, Palcsi Kiara, a versenyen 12. helyezést értek el, és a sorsolás alapján részt vehetnek a Szent-Györgyi emléksétán, amelyet a verseny szakértője, prof. Dr. Hannus István vezet. A „Müszisek” csapat: Szekér Zoé, Dudás Dóra, (betegsége okán helyettesíti Tóth Rea) Bíró Barna, a holtversenyek miatt a harmadik legjobb eredmény elérésével a 7. helyen végzett.

Felkészítő tanáruk: Lovász Lázár

A kreatív kategóriában egy képregény megalkotásával lehetett nevezni. Mindkét csapat nevezett, bár a szervezők egyetlen pályamunkát díjaztak. Ezt a díjat a „Müszisek” csapat nyerte el.

A programok a Szegedi Tudós Akadémia őszi konferenciájával egy időben zajlottak, és a verseny résztvevőit is meghívták a “Nobel Díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozója” című rendezvénysorozatra.

Alkalmunk volt többek között meghallgatni a Nobel-díjas Tim Hunt professzor előadását, és vendéglátóink gálaműsort rendeztek az Operettszínház színészeinek közreműködésével.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Tim Hunt Nobel-díjas professzorral

Alkotók képregény

megtekintése

Müszisek képregény

megtekintése

Közismereti Képzés

2017-12-07

Zenei Ösztöndíjak

Az Új Európa Alapítvány MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány kategóriájában ösztöndíjat nyert iskolánk két kiváló zenész tanulója, 

Bunyik Rebecca fuvolista, és Sterner András klarinétos diákunk.

Rebecca tanárai Huszár Eszter és Szeléndi Zsuzsanna, András tanára 

Radics Miroslav.

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

2017-11-30

Díjak Olaszországban

​

2017.október 24-28.között Olaszországban a XV.Nemzetközi Klarinétversenyen Sterner András 10.A osztályos diákunk 4.díjat nyert, Nagy Zoltán Ferenc 11.A osztályos diákunk a döntőbe jutott. Zongorán közreműködött Sárközy Zoltán.

Felkészítő tanáruk: Radics Miroslav.

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

2017-11-30

Első díj Chieriben a Nemzetközi Zenei Versenyen

​

2017.november 20-26.között az olaszországi Chieriben megrendezett 17.Nemzetközi Zenei Versenyen Tóth Kristóf 13.A osztályos diákunk kiemelkedő előadásával 1.díjat nyert.

Felkészítő tanára: Szendrői Zsuzsanna.

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

2017-11-30

Díjak az V. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen

​

2017.novemberében Grazban az V.Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen Papp Mónika 10.A osztályos tanulónk 5.helyezést, Szalai Gábor 11.A osztályos tanulónk 6.helyezést ért el. A versenyen részt vett Farkas Lili 10.A osztályos diákunk. Mindannyian dicsérő oklevélben részesültek. Felkészítő tanáruk Megyimóreczné Schmidt Ildikó.

Gratulálunk!

Zeneművészeti Képzés

2017-11-23

Neumarkt, ahogy mi láttuk

​

2017-ben újabb állomásához érkezett iskolánk már régóta jól működő németországi cserekapcsolata: októberben 13 Művészetis diákot kísértünk a bajorországi Neumarktba, ahol 8 napot töltöttünk el a fogadó családoknál. Már megérkezésünkkor érezni lehetett, milyen szeretettel és milyen alapos előkészületekkel fogadtak minket. A kisvárossal és annak zenei profilú iskolájával, az Ostendofer Gymnasiummal hamar megbarátkoztunk. Persze nem nehéz megkedvelni egy olyan iskolát, ahol hangszigetelt és jól felszerelt gyakorlótermek találhatók, a könyvtár babzsákos-olvasókuckóval rendelkezik, a büféhez étkezőasztalok is tartoznak és a folyosón mászófalak vannak. 

Szerencsére a fogadó diákokkal és a kollégákkal is gyorsan egymásra hangolódtunk: öröm volt tapasztalni ahogy a napok múltával egyre könnyebben –és egyre több nyelven– zajlott a kommunikáció, hiszen nem csak mi fejlődtünk angolból és németből, de a német diákok is sokat tanultak magyarul. Természetesen növendékeink nem csak nyelvtudásukat fejleszthették, hiszen közös zenélésre és együttes szakmai gyakorlásra is adódott lehetőség. 

A hétköznapok óralátogatással, gyakorlással, közös kirándulásokkal, városnézéssel és szabadidős programokkal teltek. Jártunk színházi kulisszák mögött és Starbucksban is. A családokkal töltött kellemes hétvége után pedig vasárnap este együtt látogattunk el a Nürnbergi Operába, Berlioz Trojaner című darabjának előadására. Kétségkívül emlékezetes este volt. 

Részt vettünk kóruspróbán és iskolai projektnapon is, ahol sokat tapasztaltunk az önállóságra nevelésről és a nyitottságról. Ismerkedtünk, barátkoztunk.

Az informális búcsúesten diákjaink szerették volna megköszönni a fogadó családoknak a szeretetteljes gondoskodást: tánccal, zenével, énekkel készültek. Maguktól. Jó volt ezt látni.

Ahogy az öleléseket és a könnyes búcsút is másnap reggel a pályaudvaron. Meg a csomagokból útközben előkerülő, titkon elrejtett leveleket.

Csak az utazás ért véget. A kaland nem. Már várjuk a tavaszt és az újbóli találkozást, ezúttal Pécsen.

Varga Mónika és Csernák Rita

2017-11-12

Kedves Egykori Tanítványaink, Kedves Kollégák!

​

​

​

Őszinte örömmel írom ezeket a sorokat: október 27-én és 28-án tartalmas, bensőséges, méltó eseményekkel megkezdődött iskolánk jubileumi ünnepségsorozata, amellyel az iskola 60 éves történetére emlékezünk. Felidézzük azt a jelentős fejlődést, amelynek nyomán a Pécsi Művészeti az ország meghatározó művészeti középiskolájává vált. Az emlékezés során a hagyományaink, a teremtett értékeink tiszteletét fejezzük ki, ugyanakkor a megújulás lehetőségeire is kiemelt figyelmet fordítunk.

Szomorúan és sajnálattal tapasztaltuk, hogy 2016 nyarán az iskola honlapjának tartalma, ezzel együtt az archív anyagok hozzáférhetetlenné váltak, a közös munkával összegyűjtött, az iskola történetét összefoglaló rendkívül értékes anyagok: dokumentumok, fényképek eltűntek a felületről, így megismerhetetlenné válnak a jelenlegi növendékek, szüleik, új kollégáink, az iskola iránt érdeklődők számára.

Tisztelettel kérek Mindenkit, akinek a Pécsi Művészeti múltja- és jövője- fontos, a saját, személyes történetét és így az iskola történetét dokumentáló anyagokat juttassa el az iskolába, szeretnénk, ha a felvállalható múltunk újra megismerhetővé válna. A kollégák archiválják az anyagokat és természetesen – kérésre – vissza is juttatják a tulajdonosukhoz.

Az iskola bejáratánál elhelyeztük azt a táblát, amely hosszú évekig, a régi, Szent István téri épületünknél jelezte a létünket. A tábla az új épületünkbe költözésünk idején „eltűnt”, majd évek múlva visszakerült oda, ahova való.

Bízom abban, ez történik majd az eltűnt dokumentumainkkal is.

​

Köszönettel, szeretettel:

Fükéné Walter Mária

tanár, címzetes igazgató

Fotó: Nagy Réka

Tisztelt Szülők!

Kedves Barátaink!

2017-11-12

Megjártuk!

​

Október végén (őszi szünetben) az iskola tanulóiból, tanáraiból és szülőkből verbuválódott csapat indult az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé megtekintésére. A négy napos túra problémamentesen, és nagyon jó hangulatban zajlott. Az utazók rengeteg tapasztalattal és sok újdonsággal gazdagodva tértek haza (egy kis Trieszti kitérővel), a lagúnák városából.

2017-11-11

Zenész diákok pályázati eredményei

​

Szép Alfréd 9.A fuvolista diákunk  az NTP "Nemzet Fiatal Tehetségei" ösztöndíjban részesült, melyet hangszervásárlásra fordíthat. Tanárai: Szeléndi Zsuzsanna és Arnóthné Papp Ildikó.

Sterner András 10.A és Nagy Zoltán Ferenc 11.A klarinétos diákjaink kiemelkedő szakmai eredményeiknek köszönhetően az   NTP "Nemzet Fiatal Tehetségei" ösztöndíjban részesültek. Tanáraik: Radics Miroslav és Laduver Mihály.

​

Az NTP pályázatán nemzetközi versenyeken való részvételi lehetőséget és támogatást nyert Tóth Kristóf 13.A szaxofonos diákunk, tanára 

Szendrői Zsuzsanna.

Gratulálunk!

Képző- és Iparművészeti Képzés

Zeneművészeti Képzés

2017-10-20

Harmadik díj a klarinétversenyen

A III.Országos Dittrich Tibor Klarinétversenyen, Sterner András 10.A osztályos diákunk 3.díjat nyert, tanárai: Radics Miroslav és Laduver Mihály, zongorán közreműködött Sárközy Zoltán.

Gratulálunk!

A fotón Florent Héau-vel, a zsűri egyik tagjával látható.

Zeneművészeti Képzés

 © Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium

Alapítva:1957